O Retinolu

Retinoidi su klasa prirodnih i sistemskih formi vitamina A i predstavljaju zlatni standard za prevenciju i tretman starenja kože. Takodje oni imaju dugu istoriju upotrebe za tretman akni, fotostarenja i hiperpigmentacije. Ipak, pod terminom retinoidi podrazumevamo jace forme koje se izdaju kao kreme na recept , kao sto je tretinoin a pod terminom retinol podrazumevamo OTC forme . Retinol se na kozi pretvara u retinoid- aktivnu retinolnu kiselinu i zbog toga su retinoidi potentniji.

Delovanje

Sva dejstva koja ostvaruju retinoidi na kozi odgovaraju dejstvima retinola, posle hidrolize u kozi a sa znatno manje iritacija. Retinoidi deluju na molekularnom nivou zato sto celije koze imaju receptore za retinoide koji ucestvuju u regulaciji odredjenih funkcija. Sa godinama i usled ostecenja od UV zraka te funkcije opadaju. Regularna upotreba retinoida pomaze da se normalizuju ove funkcije. Reinoidi poboljsavaju teksturu koze i uklanjaju tamne mrlje ubrzavajuci celijski metabolizam koji se usporava sa starenjem. Oni smanjuju pore i mitisere koji se pogorsavaju sa izlozenoscu suncevim zracima. Ali, najsnazniji efekat retinoidi imaju na sintezu kolagena, gradivnih blokova nase koze. Oni to postizu dvostukim efektom: sprecavaju razgradnju kolagena inhibicijom enzima kolagenaze i stimulisu sintezu kolagena.

Preporuka

Kremu sa retinolom je najbolje koristiti uvece jer je retinol osetljiv na suncevu svetlost koja ga razgradjuje i smanjuje mu efektivnost.

Shopping Cart
Scroll to Top